Dziennik Gazeta Prawana logo

Konieczna zgoda na urlop w okresie zwolnienia ze świadczenia pracy

Aleksandra Minkowicz-Flanek
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem prawa pracy w kancelarii SalansMedia / materialy prasowe
22 października 2012

Pracodawca zwolnił pracownika od obowiązku wykonywania pracy w okresie wypowiedzenia. Czy może go dodatkowo zobowiązać do wykorzystania przysługującego mu urlopu wypoczynkowego?

W okresie wypowiedzenia pracodawca może udzielić pracownikowi przysługującego mu urlopu wypoczynkowego, jeżeli ten w czasie zatrudnienia go nie wykorzystał. Zgodnie z art. 1671 kodeksu pracy zatrudniony jest zobowiązany do wykorzystania wypoczynku, jeśli firma mu go udzieliła. Co więcej, pracodawca nie musi brać pod uwagę opinii pracownika. Decyzję w sprawie udzielenia urlopu w okresie wypowiedzenia podejmuje samodzielnie. Wypoczynku można udzielić bezpośrednio po doręczeniu pracownikowi wymówienia, bowiem w tym dniu rozpoczyna bieg okres wypowiedzenia (por. wyrok Sądu Najwyższego z 26 kwietnia 2011 r., SN II PK 302/10, OSNP 2012/17 – 18/215).

Pozostało 66% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.