Dziennik Gazeta Prawana logo

W okresie wypowiedzenia pracownik nie otrzyma podwyżki

Halina Kwiatkowska, radca prawny, partner, Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy
Halina Kwiatkowska, radca prawny, partner w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy, Oddział w KrakowieDGP
31 października 2012

Pracodawca dokonuje zmian w zakładowych regulacjach płacowych wpływających na zmiany w wynagrodzeniu pracowników pełniących te same obowiązki. Czy musi nimi objąć zatrudnionych w okresie wypowiedzenia umowy o pracę?

Pominięcie przy podwyżkach pracowników w okresie wypowiedzenia umowy o pracę nie będzie stanowić dyskryminacji płacowej. Zgodnie z art. 112 k.p. pracownicy mają równe prawa z tytułu jednakowego wypełniania takich samych obowiązków. Przepis ten dotyczy równego traktowania także w zakresie wynagrodzenia, co oznacza, że pracownicy mają prawo do takich samych świadczeń z tytułu jednakowego wypełniania takich samych obowiązków. Zasada równości nie wyłącza jednak zróżnicowanego traktowania płacowego pracowników, którzy nawet wykonując te same obowiązki, świadczą pracę w inny jakościowo sposób. Niedopuszczalna jest natomiast dyskryminacja prowadząca do nierównego traktowania pracowników według negatywnie ocenianych kryteriów, takich jak wiek, płeć, przekonania, przynależność związkowa itp.

Pozostało 60% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.