Pracownik rozwiązał umowę o pracę bez wypowiedzenia, wskazując, że pracodawca dopuścił się wobec niego ciężkiego naruszenia obowiązków. Nie sprecyzował jednak, na czym te naruszenia polegały. Jak pracodawca może zakwestionować oświadczenie pracownika?
Zgodnie z art. 55 par. 11 k.p. pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, gdy pracodawca dopuści się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika. Rozwiązanie takie jest skuteczne bez względu na to, czy wskazywane przez pracownika przyczyny rzeczywiście wystąpiły, tzn. czy rozwiązanie umowy było uzasadnione a także czy pracownik zrobił to zgodnie z przepisami.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)