Zakaz konkurencji nie może być jednakowy dla wszystkich

Adam Brzeziński, adwokat, kancelaria Salans
Adam Brzeziński, adwokat w kancelarii SalansDGP
28 lutego 2012

W firmach często stosowany jest jeden szablon umowy o zakazie konkurencji, w którym zakres tego zakazu sformułowany jest jednakowo, niezależnie od stanowiska pracy pracownika objętego takim zakazem. Czy takie postępowanie jest prawidłowe?

Pracodawca oraz pracownik mogą zawrzeć umowę, zgodnie z którą – w zakresie w niej określonym– pracownik nie może prowadzić działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy, ani też świadczyć pracy w ramach stosunku pracy lub na innej podstawie na rzecz podmiotu prowadzącego taką działalność. Z pracownikiem, który miał w okresie zatrudnienia dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, można również zawrzeć umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy (art. 1011 –art. 1012 k.p.).

Pozostało 70% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.