Umowa o zakazie konkurencji zawiera zapis mówiący o obowiązku zapłaty wysokiej kary w przypadku naruszenia przez pracownika jego zobowiązań. Czy takie postanowienie jest ważne?
Kodeks pracy nie przewiduje możliwości ustalenia kar umownych za naruszenie umowy o zakazie konkurencji obejmującej okres trwania stosunku pracy. Oznacza to, że nawet gdyby takie zapisy znalazły się w umowie, nie byłyby ważne. Pracownik odpowiada w tym czasie na zasadach art. 114 – 122 k.p.
Autopromocja
Pozostało 83% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 83% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.