Dziennik Gazeta Prawana logo

Odejście z firmy za uprzedzeniem nie zawsze pozbawia odprawy

Katarzyna Dulewicz, radca prawny i partner CMS Cameron McKenna
Katarzyna Dulewicz, radca prawny i partner CMS Cameron McKennaDGP
10 września 2012

W razie przejścia zakładu pracy na innego pracodawcę (art. 231 k.p.) zatrudnieni mogą rozwiązać stosunek pracy bez wypowiedzenia za siedmiodniowym uprzedzeniem. Czy mają wówczas prawo do odprawy?

Osobom tym może przysługiwać to świadczenie. Odprawa pieniężna, o której mowa w art. 8 ustawy z 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz.U. nr 90, poz. 844 z późn. zm.), przysługuje zatrudnionym, z którymi pracodawca rozwiązał stosunek pracy w ramach zwolnienia grupowego. Na podstawie art. 10 ustawy przysługuje ona również w przypadku zwolnień indywidualnych, jeżeli rozwiązanie umowy następuje wyłącznie z przyczyn niedotyczących pracowników.

Pozostało 70% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.