Osoba zatrudniona w dwóch firmach stała się niezdolna do pracy i otrzymała rentę. Czy w przypadku rozwiązania obu stosunków pracy z powody przejścia na rentę należą jej się dwie odprawy?
Warunkiem nabycia prawa do odprawy rentowej jest rozwiązanie stosunku pracy w związku z przejściem na świadczenie. W praktyce możliwa jest sytuacja, w której pracownik otrzyma rentę, pozostając jednocześnie w dwóch stosunkach pracy. Będzie tak m.in. w przypadku korzystania przez pracownika u dotychczasowego pracodawcy z prawa do urlopu bezpłatnego w celu wykonywania pracy u innego pracodawcy (art. 1741 k.p.).
Autopromocja
Pozostało 78% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 78% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.