Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy pracownik, który ma ważne szkolenie bhp, musi powtarzać je w nowej firmie

Bartłomiej Ziębiński, radca prawny, kancelaria prawnicza Salans
Bartłomiej Ziębiński, radca prawny, kancelaria prawnicza SalansDGP
22 października 2009

Firma przejęła część innej spółki wraz z pracownikami. Profil działalności obu podmiotów jest taki sam, ale zmieniło się miejsce wykonywania przez tych pracowników pracy. Czy nowy pracodawca musi skierować na badanie lekarskie przejętych pracowników? Czy ważne są szkolenia bhp, jakie przeszli oni u dotychczasowego pracodawcy?

Na podstawie art. 229 par. 4 k.p. pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Badaniom wstępnym nie podlegają osoby przyjmowane ponownie do pracy u danego pracodawcy na to samo stanowisko, na podstawie kolejnej umowy o pracę zawartej bezpośrednio po rozwiązaniu poprzedniej umowy o pracę z tym pracodawcą.

Pozostało 51% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.