Czy pracodawca może zwolnić pracownika za odmowę udziału w szkoleniu

Bartłomiej Ziębiński, radca prawny w kancelarii Salans
Bartłomiej Ziębiński, radca prawny w kancelarii SalansDGP
19 stycznia 2010

Pracodawca skierował pracownika na kurs języka angielskiego. Ten jednak odmówił, gdyż jego zdaniem zna język wystarczająco dobrze. Pracodawca oświadczył, że jeśli pracownik nie podporządkuje się, dostanie wypowiedzenie. Czy ma podstawy, aby tak zrobić?

Odpowiedź na to pytanie zależy od szczegółowych okoliczności towarzyszących temu zdarzeniu. Jeśli pracownik rzeczywiście zna język angielski w stopniu tak zaawansowanym, że nie są mu potrzebne dodatkowe szkolenia, to zwolnienie go z pracy na skutek odmowy udziału w dodatkowym szkoleniu byłoby dla niego krzywdzące. Jeśli natomiast jest inaczej, to wydaje się, iż rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę mogłoby być uzasadnione. W świetle kodeksu pracy pracodawca ma obowiązek ułatwiać pracownikom podnoszenie kwalifikacji zawodowych (art. 94 k.p.). Z kolei pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę (art. 100 k.p.). Polecenie udziału w szkoleniu trudno uznać za rodzaj polecenia, które nie dotyczy pracy. Pracodawca ma prawo oczekiwać, iż pracownicy będą rozwijali swoje umiejętności. Tym bardziej, że organizacja szkoleń to dla pracodawców często dodatkowy koszt.

Pozostało 18% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.