Jakie roszczenia ma pracownik, z którym w okresie biegnącego wypowiedzenia pracodawca rozwiązał stosunek pracy na podstawie art. 52 kodeksu pracy. Czy może on w szczególności żądać przywrócenia do pracy?
W okresie wypowiedzenia pracownik powinien świadczyć pracę na dotychczasowych zasadach, a pracodawca wypłacać mu wynagrodzenie. Jeżeli pracodawca uzna, że zachodzą okoliczności wskazane w art. 52 k.p., może także w trakcie okresu wypowiedzenia rozwiązać z pracownikiem umowę o pracę bez wypowiedzenia z jego winy. Złożone uprzednio wypowiedzenie umowy o pracę (przez pracodawcę czy też pracownika) nie wyłącza bowiem możliwości rozwiązania przez pracodawcę stosunku pracy z pracownikiem w trybie dyscyplinarnym. Nie ulega wątpliwości, iż ta sama przyczyna nie może stanowić uzasadnienia wypowiedzenia oraz oświadczenia o rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia. Okoliczności zaistniałe jeszcze przed wręczeniem pracownikowi wypowiedzenia mogą jednak w określonych warunkach zostać użyte jako podstawa rozwiązania umowy w trybie art. 52 k.p.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
