Czy pracodawca ma obowiązek zorganizowania palarni dla pracowników

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater Fot. Wojciech GórskiDGP
6 sierpnia 2010

Pracodawca zatrudnia ponad 20 pracowników. Kilku z nich domaga się zapewnienia im palarni. Czy pracodawca ma obowiązek uczynić zadość ich żądaniom?

W świetle obecnie obowiązujących przepisów uważa się, że pracodawca zatrudniający co najmniej 20 pracowników ma obowiązek zapewnienia palarni. Wynika to z przepisów kodeksu pracy, rozporządzenia z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ustawy z 9 listopada 1995 r. o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Zgodnie z art. 233 k.p. pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom odpowiednie urządzenia higieniczno-sanitarne, a powyższe rozporządzenie do takich pomieszczeń zalicza – obok np. szatni, umywalni, ustępów, pomieszczeń do wypoczynku czy pomieszczeń do prania, odkażania, suszenia i odpylania odzieży i obuwia roboczego – także palarnie.

Pozostało 38% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.