Pracownica przebywała na urlopie macierzyńskim, a później na wychowawczym. Wkrótce jej urlop się kończy, a jej stanowisko pracy zostało zlikwidowane. Czy pracodawca ma obowiązek zaproponować jej inne miejsce pracy?
Po zakończeniu urlopu wychowawczego pracownica lub pracownik, którzy z niego korzystali, mają prawo do powrotu na stanowisko zajmowane przed urlopem. Tak wynika z art. 1864 k.p. Jeżeli zatrudnienie na poprzednio zajmowanym stanowisku nie jest możliwe, pracodawca ma obowiązek zaproponować pracownicy nowe, równorzędne z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub pracę na innym stanowisku odpowiadającym jej kwalifikacjom zawodowym.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)