Wynagrodzenie po powrocie z urlopu wychowawczego może być niższe

Sylwia Puzynowska
Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyMedia / Materialy prasowe
18 września 2012

Osoba powracająca do pracy po urlopie wychowawczym powinna mieć zapewnione odpowiednie stanowisko i warunki płacy. Czy oznacza to, że niezależnie od sytuacji pracownik może domagać się takiego samego wynagrodzenia, jakie uzyskiwał przed urlopem?

Pracodawca dopuszcza pracownika, który kończy urlop wychowawczy, na dotychczasowe, równorzędne lub odpowiadające kwalifikacjom stanowisko pracy za wynagrodzeniem nie niższym od przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed urlopem. Tak wynika z art. 1864 k.p. Stanowiskiem równorzędnym jest takie, na którym wykonywana jest praca tego samego rodzaju, które gwarantuje wynagrodzenie na dotychczasowym poziomie, zapewniające dotychczasową pozycję zawodową oraz możliwości awansu nie mniejsze od posiadanych poprzednio (uchwała Sądu Najwyższego z 27 września 1979 r., I PZP 37/79). Innym stanowiskiem pracy jest takie, na którym wykonywana jest praca innego rodzaju, ale odpowiadająca wykształceniu i doświadczeniu pracownika. Pracodawca sam podejmuje decyzję, na jakim stanowisku pracownik zostanie zatrudniony po zakończeniu urlopu wychowawczego.

Pozostało 52% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.