Zakładowa organizacja związkowa nie przekazała w terminie informacji o liczbie członków. Czy przed wręczeniem wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony pracodawca powinien skonsultować zamiar rozwiązania kontraktu z tą organizacją?
Stosownie do art. 38 par. 1 k.p. o zamiarze wypowiedzenia pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony pracodawca powinien zawiadomić reprezentującą pracownika zakładową organizację związkową, podając przyczynę rezygnacji z usług pracownika. Uprawnienia przysługują tylko organizacjom spełniającym wymagania określone w art. 251 ust. 1 ustawy z 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (t.j. Dz.U. z 2001 r. nr 79, poz. 854 z późn. zm.), czyli zrzeszającym co najmniej 10 członków będących pracownikami lub osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy o pracę nakładczą u pracodawcy objętego działaniem tej organizacji albo funkcjonariuszami, o których mowa w art. 2 ust. 6 powyższej ustawy, pełniącymi służbę w jednostce objętej działaniem tej organizacji. Związek ma przedstawiać informację o łącznej liczbie swoich członków co kwartał do 10 dnia miesiąca następującego po tym kwartale.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)