Firma może ujawnić nazwisko pracownika bez jego zgody

Urszula Młynarczyk
Urszula MłynarczykMedia / LESZEK BOSAK
11 lutego 2013

Czy pracodawca może zamieszczać imię i nazwisko pracownika na stronie WWW lub w materiałach reklamowych firmy?

Nazwisko, będące dobrem osobistym, pozostaje pod ochroną prawa cywilnego, niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach. Tak wynika z art. 23 k.c. W wyroku z 19 listopada 2003 r. (I PK 590/02) Sąd Najwyższy wyraził pogląd, iż ujawnienie przez firmę nazwiska (imienia) pracownika bez jego zgody nie stanowi bezprawnego naruszenia dobra osobistego, jeżeli jest usprawiedliwione zadaniami i obowiązkami pracodawcy związanymi z prowadzeniem zakładu, jest niezbędne i nie narusza praw oraz wolności zatrudnionego. Powszechna w dzisiejszych czasach jest praktyka zakładania przez pracodawcę strony internetowej w celu promocji swojej firmy, co daje ewentualnemu klientowi możliwość zapoznania się z jej ofertą. Ponadto imiona i nazwiska pracowników widnieją na drzwiach w zakładach pracy, umieszcza się je na pieczątkach imiennych, pismach sporządzanych w związku z pracą, prezentuje w informatorach o instytucjach i przedsiębiorstwach, co oznacza, że zgodnie z powszechną praktyką są one zasadniczo jawne (por. wyrok NSA z 24 czerwca 1999 r., II SA 686/99, LEX nr 46190).

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.