Strony sporu muszą opłacić wynagrodzenie mediatora

Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
24 lipca 2012

Czy osoba wyznaczona przez ministra do udziału w sporze zbiorowym, pozostająca w stosunku pracy z innym pracodawcą, powinna zostać zwolniona z obowiązku świadczenia pracy na czas prowadzenia mediacji?

Spór zbiorowy istnieje od momentu wystąpienia przez reprezentanta interesów pracowniczych do pracodawcy z żądaniami dotyczącymi m.in. zmiany warunków pracy lub płacy (art. 7 ust. 1 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych). Jeżeli podjęte przez pracodawcę rokowania nie doprowadzą do podpisania porozumienia, strona pracownicza może wnioskować o poddanie się mediacji. Strony sporu mają 5 dni na wybór mediatora. Termin ten biegnie od dnia zawiadomienia pracodawcy przez reprezentanta pracowników o podtrzymaniu zgłoszonych wcześniej żądań. Strony mogą wybrać mediatora z listy ustalonej przez ministra pracy, dostępnej na stronie internetowej resortu, lub inną osobę. Jeśli wybór mediatora nie będzie jednomyślny, na wniosek jednej ze stron wyznaczy go z wykazu minister.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.