Dziennik Gazeta Prawana logo

Cofnięcie wypowiedzenia przez firmę wymaga zgody pracownika

31 lipca 2012

Czy aby skutecznie anulować podwładnemu rozwiązanie umowy o pracę, konieczna jest jego zgoda?

Tak. Zdarza się, iż pracodawca po złożeniu pracownikowi oświadczenia o wypowiedzeniu umowy o pracę uświadamia sobie, że nie spełnił wszystkich wymogów nałożonych przepisami i np. nie skonsultował zamiaru wypowiedzenia na czas nieokreślony z zakładową organizacją związkową, do której należał pracownik (art. 38 par. 1 k.p.). W takim przypadku pracodawca często składa podwładnemu oświadczenie o cofnięciu wypowiedzenia. Jednocześnie wręcza mu kolejne już z zachowaniem wszelkich wymogów.

Pozostało 73% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.