Pracownik złożył wypowiedzenie umowy o pracę, po czym poprosił o wcześniejsze zakończenie zatrudnienia. Pracodawca obawia się, że zgadzając się, zmieni tryb rozwiązania stosunku pracy na porozumienie stron, a tego by nie chciał. Czy rzeczywiście tak będzie?
Rozwiązanie dla takiej sytuacji przewiduje art. 36 par. 6 k.p., stronom dając możliwość porozumienia się co do terminu rozwiązania umowy, jednak bez wpływu na sposób rozwiązania stosunku pracy. Jest to wyjątek od zasady sztywności kodeksowych minimalnych okresów wypowiedzenia. Oznacza to, że po złożeniu wypowiedzenia czy to przez pracodawcę, czy też pracownika mogą oni ustalić krótszy okres wypowiedzenia, niż wynika z przepisów kodeksu pracy (por. postanowienie SN z 6 maja 1980 r., I PRN 33/80, OSNC 1980/12/239), jeżeli przykładowo pracownik chce wcześniej rozpocząć kolejne zatrudnienie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.