Czy prawo do dodatkowego dnia wolnego może wynikać z regulaminu pracy

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
17 marca 2011

Do końca ubiegłego roku istniał obowiązek oddawania dnia wolnego za święto, jeżeli przypadało w dniu wolnym wynikającym z rozkładu czasu pracy, np. w sobotę. Od 1 stycznia obowiązku tego już nie ma. Co jeżeli takie uprawnienie zostało wpisane do regulaminu pracy?

Zgodnie z obecnym brzmieniem art. 130 k.p., święto przypadające w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy nie obniża wymiaru czasu pracy. Oznacza to, że jeżeli pracownik pracuje od poniedziałku do piątku, to za święto przypadające w sobotę nie będzie mu się należał dodatkowy dzień wolny.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.