Czy przed pójściem na urlop po długotrwałej chorobie trzeba zrobić badania kontrolne

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
26 listopada 2008

Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika po chorobie trwającej dłużej niż 30 dni bez orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na dotychczasowym stanowisku. Czy posiadanie takiego zaświadczenia jest konieczne również w przypadku podjęcia przez pracownika urlopu wypoczynkowego po ustaniu choroby?

Zgodnie z art. 229 par. 2 k.p. w przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, pracownik podlega kontrolnym badaniom lekarskim Dotychczasowa interpretacja tego przepisu zmierzała w kierunku stwierdzenia konieczności skierowania pracownika na badania kontrolne, zarówno przed dopuszczeniem go do wykonywania pracy po ustaniu choroby, jak i przed udaniem się przez niego na zaplanowany wcześniej urlop wypoczynkowy bezpośrednio po zakończeniu okresu niezdolności do pracy.

Pozostało 49% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.