Kobieta w ciąży nie zawsze jest chroniona przed rozwiązaniem umowy

Monika Krzyszkowska-Dąbrowska, PricewaterhouseCoopers Legal
Monika Krzyszkowska-Dąbrowska, starszy prawnik w zespole prawa pracy kancelarii PwC LegalDGP
16 marca 2012

Pracownica po otrzymaniu wypowiedzenia warunków pracy oświadczyła, że ich nie przyjmuje i chce rozwiązać umowę. Pod koniec okresu wypowiedzenia poinformowała jednak, że jest w ciąży i wycofuje się z tego. Czy pracodawca musi dalej ją zatrudniać?

Art. 177 par. 1 k.p. wprowadza ochronę kobiety w ciąży przed rozwiązaniem umowy o pracę przez pracodawcę. Ochrona ta rozciąga się również na przypadki, w których pracownica zachodzi w ciążę już po doręczeniu jej pisma wypowiadającego umowę, tj. w okresie wypowiedzenia, a przed datą rozwiązania umowy. W efekcie zwolnienie takiej pracownicy może mieć miejsce jedynie w kilku wyjątkowych sytuacjach.

Pozostało 80% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.