Pracodawca może zwolnić dyscyplinarnie kobietę w ciąży po uzyskaniu zgody reprezentującej ją zakładowej organizacji związkowej. Czy można rozwiązać stosunek pracy w tym trybie, jeżeli w firmie nie działa organizacja związkowa reprezentująca pracownicę?
Zgodnie z art. 177 par. 1 k.p. w czasie ciąży stosunek pracy nie może zostać ani wypowiedziany, ani rozwiązany inaczej, jak tylko bez wypowiedzenia z winy pracownicy i po wyrażeniu na to zgody przez organizację związkową. Mogłoby to sugerować, że na rozwiązanie z pracownicą w ciąży umowy w trybie art. 52 k.p. pozwala jedynie łączne spełnienie dwóch przesłanek: zaistnienie przyczyny uzasadniającej zwolnienie dyscyplinarne oraz zgoda zakładowej organizacji związkowej.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
