Zdarza się, że pracownicy pełnią jednocześnie funkcję w zakładowej organizacji związkowej i w ponadzakładowej, np. o znaczeniu ogólnokrajowym. Powstaje pytanie: jak chroniony jest pracownik, który jest działaczem dwóch lub więcej organizacji związkowych? Czy konieczne jest uzyskanie zgody wszystkich tych organizacji do wypowiedzenia takiemu pracownikowi umowy o pracę?
Szczegółową regulację ochrony przed rozwiązaniem stosunku pracy działaczy związkowych zawiera art. 32 ustawy o związkach zawodowych. Pracodawca bez zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej nie może wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku pracy z imiennie wskazanym uchwałą zarządu jego członkiem lub z innym pracownikiem będącym członkiem danej zakładowej organizacji związkowej, upoważnionym do reprezentowania tej organizacji wobec pracodawcy albo organu lub osoby dokonującej za pracodawcę czynności w sprawach z zakresu prawa pracy. Przepis ten obejmuje ochroną rozwiązanie stosunku pracy za wypowiedzeniem, jak również bez wypowiedzenia w trybie natychmiastowym. Postawiony w pytaniu problem ma podstawowe znaczenie z uwagi na skutki prawne, jakie wywiera dokonanie wypowiedzenia bez uzyskania stanowiska związków zawodowych. Przepis art. 45 par. 1 k.p. stanowi, że w razie ustalenia, że wypowiedzenie umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony jest nieuzasadnione lub narusza przepisy o wypowiadaniu umów o pracę, sąd pracy – stosownie do żądania pracownika – orzeka o bezskuteczności wypowiedzenia, a jeżeli umowa uległa już rozwiązaniu – o przywróceniu pracownika do pracy na poprzednich warunkach albo o odszkodowaniu.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
