Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy reprezentant związku zawodowego jest zawsze chroniony przed zwolnieniem

Sylwia Kuzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Kuzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
29 grudnia 2009

Bez zgody zarządu organizacji związkowej pracodawca nie może zwolnić pracownika, który ją reprezentuje. Związek musi jednak wskazać firmie swojego reprezentanta. Czy pracodawca musi występować o zgodę na zwolnienie takiej osoby, jeśli organizacja związkowa nie poinformowała go, że jest to ich reprezentant?

Pracodawca musi uzyskać zgodę zarządu zakładowej organizacji związkowej, aby wypowiedzieć lub rozwiązać stosunek pracy z członkiem związku zawodowego imiennie wskazanym uchwałą zarządu lub z innym pracownikiem będącym członkiem danej zakładowej organizacji związkowej, upoważnionym do reprezentowania tej organizacji wobec pracodawcy. Tak stanowi art. 32 ust. 1 ustawy o związkach zawodowych. Wyrokiem z dnia 23 lutego 2005 r. (III PK 77/04, OSNP 2005/21/331), Sąd Najwyższy doprecyzował moment, od którego uprawnienie to przysługuje. Zdaniem SN pracownik jest chroniony przed zwolnieniem dopiero od chwili zawiadomienia pracodawcy o podjętej uchwale umocowanego organu w tej sprawie. Wskazanie reprezentanta ma zatem charakter konstytutywny, co oznacza, że dopóki pracodawca nie zostanie poinformowany o jego wyborze, nie jest zobligowany do występowania do zarządu związku zawodowego o wyrażenie zgody na jego zwolnienie.

Pozostało 19% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.