Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy osoba zwolniona dyscyplinarnie w okresie wypowiedzenia dostanie dwa odszkodowania

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
18 lutego 2009

W okresie biegnącego wypowiedzenia pracodawca ma prawo zwolnić pracownika dyscyplinarnie. Może się jednak zdarzyć, że obie czynności prawne pracodawcy będą wadliwe. Czy pracownik może żądać z tego tytułu podwójnego odszkodowania?

W razie naruszenia przez pracodawcę przepisów o wypowiadaniu umów o pracę pracownik przed sądem może wnioskować o zasądzenie odszkodowania (art. 45 par. 1 k.p.). Również w przypadku dokonania przez pracodawcę niezgodnego z prawem rozwiązania umowy bez wypowiedzenia, pracownik może żądać odszkodowania (art. 56 k.p.). Wątpliwości budzi jednak kwestia, czy kumulacja dwóch wadliwych rozwiązań umowy o pracę uzasadnia przyznanie pracownikowi dwóch odszkodowań.

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.