Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy w umowie o zakazie konkurencji można zastrzec warunek rozwiązujący

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
19 listopada 2008

Istnieje kilka prawnie dopuszczalnych sposobów rozwiązania przez strony łączącej ich umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy, przed upływem okresu, na jaki została ona zawarta. Czy można do nich zaliczyć również wprowadzenie do umowy warunku rozwiązującego?

Strony mają możliwość w każdym czasie rozwiązać umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy mocą zawartego w tej materii porozumienia. Mogą również przewidzieć w samej umowie możliwość jej rozwiązania przed upływem terminu, na jaki została zawarta, wykorzystując instytucję wypowiedzenia umowy bądź prawa odstąpienia od niej. Sąd Najwyższy poza wymienionymi sposobami rozwiązania umowy opowiada się za dopuszczalnością wprowadzenia do umowy o zakazie konkurencji również warunku rozwiązującego, którego istotą, zgodnie z treścią art. 89 k.c., jest uzależnienie ustania skutków czynności prawnej od zdarzenia przyszłego i niepewnego (por. wyrok SN z 8 sierpnia 2007 r., II PK 45/07).

Pozostało 48% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.