Dziennik Gazeta Prawana logo

Powrót zatrudnionego po długiej chorobie wyklucza zwolnienie

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyDGP
9 lipca 2012

Dłuższa nieobecność chorobowa pracownika nie uprawnia pracodawcy do rozwiązania z nim stosunku pracy z tej przyczyny, jeśli po zakończonej chorobie zatrudniony stawi się do pracy. Czy w każdym przypadku powrót pracownika wyklucza rozwiązanie z nim stosunku pracy?

Pracodawca upoważniony jest do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia w razie dłuższej usprawiedliwionej nieobecności pracownika, spowodowanej jego niezdolnością do pracy wskutek choroby (art. 53 par. 1 pkt 1 lit. b k.p.). Rozwiązanie umowy nie może jednak nastąpić po stawieniu się pracownika do pracy w związku z ustaniem przyczyny niezdolności do pracy (art. 53 par. 3). Oznacza to, iż uprawnienie do rozwiązania umowy bez wypowiedzenia ustaje, jeśli pracownik stawi się do pracy, będąc zdolnym do jej wykonywania w znaczeniu posiadania rzeczywistej zdolności do pracy, którą utracił z powodu choroby.

Pozostało 69% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.