Pracodawca wręcza pracownikowi wypowiedzenie, a ten w odpowiedzi przedstawia zwolnienie lekarskie i oznajmia, że jest chory. Czy działanie pracodawcy było niezgodne z prawem, skoro zgodnie z art. 41 k.p. pracownik na zwolnieniu korzysta z ochrony przed wypowiedzeniem?
Na temat takiej sytuacji w licznych orzeczeniach wypowiedział się Sąd Najwyższy. Np. w uchwale z 11 marca 1993 r. (sygn. I PZP 68/92) zwrócił uwagę, że ochronę przed wypowiedzeniem przewidzianą w art. 41 k.p. uzasadnia usprawiedliwiona nieobecność pracownika w pracy, a nie obecność w firmie w czasie trwania przyczyny usprawiedliwiającej absencję (czyli np. przyjście do pracy pomimo złego stanu zdrowia). Stąd wypowiedzenie umowy o pracę pracownikowi, który faktycznie był obecny w pracy i ją świadczył, nie narusza art. 41 k.p., nawet jeśli pracownik ten następnie wykazał, że w dniu wypowiedzenia był niezdolny do pracy z powodu choroby.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)