Pracownik ma prawo do rekompensaty za brak odpoczynku

Urszula Młynarczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i Wspólnicy
Urszula Młynarczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i WspólnicyDGP
28 maja 2012

Ze względu na wyjątkowe okoliczności pracodawca zleca pracownikowi wykonanie zadania poza jego stałym miejscem pracy. Czy w takiej sytuacji pracownikowi należy się wynagrodzenie za czas przejazdu do tego miejsca i z powrotem?

Art. 775 par. 1 k.p. definiuje podróż służbową jako wykonywanie przez pracownika na polecenie pracodawcy zadania służbowego poza miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy, lub poza jego stałym miejscem pracy. Podróż służbową można podzielić na dwa etapy – przejazd tam i z powrotem oraz wykonywanie zadania zleconego przez pracodawcę.

Pozostało 81% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.