Pracownik jest na studiach doktoranckich tematycznie niezwiązanych z aktualnym zatrudnieniem, które podjął bez zgody i wiedzy pracodawcy. Czy pracodawca musi ponosić koszty takiego pozazawodowego dokształcania się pracownika?
Zasady przysługiwania świadczeń pracownikowi podnoszącemu kwalifikacje zawodowe regulują art. 1031 – 1036 k.p. W odniesieniu do pracowników doktorantów reguły udzielania płatnego urlopu szkoleniowego określa art. 23 ustawy z 14 marca 2003 r. o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki (Dz.U. nr 65, poz. 595 z późn. zm.), który obliguje pracodawcę do udzielenia na wniosek pracownika urlopu na przygotowanie obrony rozprawy doktorskiej w wymiarze 28 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ustalanego jak za urlop wypoczynkowy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
