Umowa rozwiąże się mimo ochrony przedemerytalnej

Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
7 marca 2012

W trakcie trwania okresu wypowiedzenia pracownik osiągnął tak zwany wiek przedemerytalny. Czy w takiej sytuacji stosunek pracy wspomnianego pracownika ulegnie rozwiązaniu?

Zgodnie z art. 39 kodeksu pracy pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownikowi, któremu brakuje nie więcej niż 4 lata do osiągnięcia wieku emerytalnego, jeżeli okres zatrudnienia umożliwia mu uzyskanie prawa do emerytury z osiągnięciem tego wieku. Ramy czasowe wskazanego przepisu należy interpretować wąsko, co oznacza, że zakaz wypowiedzenia umowy o pracę określony w art. 39 k.p. nie obowiązuje przed osiągnięciem wieku przedemerytalnego, nawet jeżeli wiek ten pracownik osiągnął w okresie wypowiedzenia (por. wyrok Sądu Najwyższego z 7 kwietnia 1999 r. I PKN 643/98, OSNP 2000/11/418).

Pozostało 65% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.