Studia podyplomowe jednak bez urlopu szkoleniowego

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik kancelarii Sołtysik, Kawecki & SzlęzakDGP
14 grudnia 2011

Urlop szkoleniowy przysługuje pracownikowi w przypadku przystępowania do egzaminów: eksternistycznego, maturalnego czy potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, a także w związku z pracą i egzaminem dyplomowym. Jak rozumieć powyższe pojęcia?

Pierwsza wątpliwość dotyczy egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Niektórzy uważają, że jest to każdy egzamin kończący szkolenie, mające na celu zdobycie lub uzupełnienie wiedzy i umiejętności (np. certyfikat językowy). Taka interpretacja jest jednak zbyt szeroka i nie znajduje uzasadnienia w wykładni systemowej art. 1032 par. 1 k.p. Przepis ten wyraźnie odwołuje się do egzaminów z art. 9 ustawy o systemie oświaty. W związku z tym pojęcie „egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe” powinno obejmować wyłącznie egzaminy kończące pewne fazy edukacji wskazane w tej ustawie. Tylko w takich przypadkach powinien przysługiwać urlop. Potwierdza to Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej.

Pozostało 30% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.