Kiedy pracodawca ma obowiązek ponownego zatrudnienia pracownika

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
4 marca 2011

Pracownik został tymczasowo aresztowany z powodu okoliczności niemających związku z zatrudnieniem. Po 8 miesiącach nieobecności zgłosił się do przełożonego i wyraził chęć powrotu do pracy. Czy pracodawca ma obowiązek ponownego zatrudnienia tego pracownika?

Nieobecność pracownika w pracy z powodu tymczasowego aresztowania powoduje, że umowa o pracę wygasa z mocy prawa po upływie trzech miesięcy, licząc od daty zatrzymania pracownika. Pomimo wygaśnięcia umowy o pracę pracodawca ma obowiązek ponownego zatrudnienia pracownika w przypadkach określonych w art. 66 par. 2 k.p., tj. jeżeli postępowanie karne zostało umorzone lub gdy zapadł wyrok uniewinniający, a pracownik zgłosił swój powrót do pracy w ciągu 7 dni od uprawomocnienia się orzeczenia. Powyższy obowiązek nie ma miejsca, gdy postępowanie karne umorzono z powodu przedawnienia albo amnestii, a także w razie warunkowego umorzenia postępowania.

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.