Czy osobę szczególnie chronioną przed zwolnieniem sąd zawsze przywróci do pracy

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
20 stycznia 2011

Jeżeli sąd uzna, że wypowiedzenie umowy o pracę z pracownikiem szczególnie chronionym było niezgodne z przepisami, to jest zobowiązany uwzględnić jego żądanie przywrócenia do pracy. Czy będzie tak w każdym przypadku?

Pracownik, który odwołuje się od wypowiedzenia umowy o pracę, może żądać odszkodowania lub przywrócenia do pracy. Sąd może jednak zasądzić jedynie odszkodowanie, nawet gdy pracownik wyraźnie żądał przywrócenia. Będzie tak w sytuacji, gdy sąd uzna, że przywrócenie do pracy byłoby niemożliwe lub niecelowe. Sprawa wygląda inaczej, gdy od wypowiedzenia odwołuje się osoba szczególnie chroniona przed zwolnieniem (szczególnie chroniony działacz związkowy, kobieta w ciąży, pracownik w wieku przedemerytalnym itd.). W takim przypadku, gdy wypowiedzenie rzeczywiście było dokonane z naruszeniem przepisów, to zgodnie z art. 45 par. 3 k.p. sąd ma obowiązek się przychylić do żądania przywrócenia do pracy.

Pozostało 17% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.