Czy pracownik może się udać na urlop wypoczynkowy bez zgody pracodawcy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyDGP
22 grudnia 2010

Corocznie każdy z pracowników korzysta z przerwy w świadczeniu pracy przeznaczonej na wypoczynek. Czy prawo do wypoczynku oznacza, że pracownik może samodzielnie decydować o terminie wykorzystania urlopu?

Mimo ustawowej gwarancji wypoczynku, skorzystanie przez pracownika z tego przywileju nie jest możliwe bez zgody pracodawcy. Powyższe znajduje uzasadnienie w art. 161 k.p., który stanowi, że urlop wypoczynkowy jest udzielany przez pracodawcę, co wyklucza samowolną decyzję pracownika co do wykorzystaniu urlopu. Ponadto, jak wskazuje art. 163 par. 1 i par. 11 k.p., co do zasady, pracodawca bierze pod uwagę wniosek urlopowy pracownika, jednak nie jest nim związany.

Pozostało 56% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.