Czy pracodawca może zakazać pracownikowi dodatkowego zatrudnienia

Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny, Kancelaria Linklaters
Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny, Kancelaria LinklatersDGP
12 września 2008

W kodeksie pracy nie ma przepisu ograniczającego podejmowanie dodatkowych zajęć zarobkowych w czasie zatrudnienia u danego pracodawcy. Czy pracodawca może zakazać pracownikowi dodatkowej pracy zarobkowej?

Prawo pracownika do podejmowania dodatkowego zatrudnienia wynika z zasady wolności pracy wyrażonej w art. 65 ust. 1 konstytucji. Co do zasady pracownik może podejmować dodatkowe zajęcia zarobkowe i nie musi uzyskiwać na to zgody pracodawcy. Od zasady wolności pracy przewidziane są wyjątki, m. in. w ustawie o pracownikach urzędów państwowych, którzy nie mogą podejmować dodatkowego zatrudnienia bez uzyskania uprzedniej zgody kierownika urzędu, w którym pracują.

Pozostało 57% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.