Dziennik Gazeta Prawana logo

W jakiej wysokości przysługuje odszkodowanie w związku z zakazem konkurencji

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
18 marca 2009

Z tytułu powstrzymania się od prowadzenia działalności konkurencyjnej po ustaniu stosunku pracy pracownikowi przysługuje odszkodowanie. Czy na wysokość odszkodowania ma wpływ długość trwania stosunku pracy?

Wysokość odszkodowania podlega ustaleniu przez same strony zawierające umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy. Umowa nie może jednak przewidywać odszkodowania w rozmiarze mniejszym niż wynika to z art. 1012 par. 3 k.p. Zgodnie z tym przepisem odszkodowanie należne pracownikowi od pracodawcy w związku z zawarciem umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy nie może być niższe niż 25 proc. wynagrodzenia otrzymanego przez pracownika przed ustaniem stosunku pracy przez okres odpowiadający okresowi obowiązywania zakazu konkurencji.

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.