Po wykonaniu okresowych badań lekarskich pracownik nie może wykonywać obowiązków na zajmowanym dotychczas stanowisku. Co w takiej sytuacji może zrobić pracodawca?
Firma nie może dopuścić do pracy zatrudnionego bez aktualnego orzeczenia lekarskiego potwierdzającego jego zdolność do wykonywania obowiązków. Do czasu podjęcia decyzji co do przyszłości takiej osoby pracodawca powinien zwolnić ją z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Może też rozważyć jej przeniesienie na inne stanowisko. Nie ma jednak takiego obowiązku. Przymus przeniesienia zatrudnionego do innej pracy powstaje wyłącznie w ściśle określonych przypadkach, np. gdy niezdolność powstała na skutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej (art. 231 k.p.).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
