Dziennik Gazeta Prawana logo

Świadczenie z ZUS nie przesądza o rencie wyrównawczej z firmy

Agnieszka Lechman-Filipiak
Agnieszka Lechman-FilipiakMedia / Wojtek Gorski
19 marca 2013

Pracownik uległ wypadkowi przy pracy, w wyniku którego stał się częściowo niezdolny do pracy. Doznany uszczerbek uniemożliwia mu dalsze wykonywanie swoich zajęć na dotychczasowym stanowisku. Czy oprócz świadczeń z ZUS może domagać się odszkodowania i renty od pracodawcy?

Zatrudnieni są objęci ubezpieczeniem wypadkowym. W razie zdarzenia przy pracy przysługują im świadczenia z ZUS określone w ustawie z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (t.j. Dz.U. z 2009 r. nr 167, poz. 1322). Niezależnie od świadczeń przewidzianych przepisami, jeśli szkoda i krzywda nie zostaną w całości pokryte z ubezpieczenia wypadkowego, pracownicy mogą domagać się dodatkowego wsparcia od pracodawcy. Jego odpowiedzialność opiera się na przepisach prawa cywilnego, w tym kodeksu cywilnego o odpowiedzialności z tytułu czynów niedozwolonych. Stosownie do art. 442 par. 1 i 2 k.c. w razie uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty. Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do jej naprawienia powinien wyłożyć z góry potrzebną sumę na pokrycie kosztów leczenia, a jeżeli poszkodowany stał się inwalidą, także pokryć wydatki związane z przygotowaniem do innego zawodu. Jeżeli poszkodowany utracił całkowicie lub częściowo zdolność do pracy zarobkowej albo jeżeli zwiększyły się jego potrzeby lub zmniejszyły szanse powodzenia na przyszłość, może żądać od firmy odpowiedniej renty, tzw. wyrównawczej.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.