Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej planuje wprowadzenie od 2014 r. systemu tzw. e-zwolnień lekarskich. Ma on umożliwiać lekarzom przesyłanie dokumentów w formie elektronicznej do pracodawców i ZUS. Czy oznacza to zmiany w informowaniu firm o absencji w pracy?
W obecnym stanie prawnym pracownik ma obowiązek niezwłocznego informowania pracodawcy o przyczynie swojej nieobecności i system e-zwolnień niczego w tym zakresie nie zmienia. Zgodnie z art. 62 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2010 r. nr 77, poz. 512 z późn. zm.), zatrudniony ma obowiązek doręczyć pracodawcy zwolnienie lekarskie w ciągu 7 dni od jego otrzymania. W praktyce zwolnienia są często doręczane w ostatnim dniu tego terminu. Nie oznacza to jednak, że przez te kilka dni pracodawca ma być zgodnie z wolą ustawodawcy pozbawiony informacji o nieobecności pracownika i jej przyczynie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.