Bez ustalenia limitu godzin niepełnoetatowiec nie otrzyma dodatku

Katarzyna Dulewicz
Katarzyna Dulewicz, radca prawny i partner CMS Cameron McKennaMedia / Materialy prasowe
5 lutego 2013

Zatrudniając pracownika w niepełnym wymiarze czasu pracy, strony mają obowiązek ustalić dopuszczalną liczbę godzin pracy ponad określony w umowie wymiar, których przekroczenie uprawnia pracownika do dodatku do wynagrodzenia. Co w sytuacji, kiedy strony nie wskażą tego limitu?

Obowiązek wskazania liczby godzin pracy, po przekroczeniu których pracownik jest uprawniony do dodatku, wynika z art. 151 par. 5 kodeksu pracy. Strony mogą na przykład ustalić, że limit pracownika zatrudnionego na pół etatu wynosi 6 godzin na dobę. W takim przypadku za pracę w 5. i 6. godzinie pracownik otrzyma normalne wynagrodzenie, w 7. i 8. – oprócz normalnego wynagrodzenia – dodatek za nadgodziny.

Pozostało 75% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.