Związki zawodowe, które spóźnią się z przekazaniem danych, stracą uprawnienia

Bartłomiej Raczkowski
Bartłomiej Raczkowski, partner, Raczkowski i WspólnicyMedia / Wojtek Gorski
28 stycznia 2013

Jak powinien postąpić pracodawca, który w odpowiednim terminie nie otrzyma od organizacji związkowej informacji o liczbie działaczy?

Zgodnie z art. 251 ustawy z 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (t.j. Dz.U. z 2001 r. nr 79, poz. 854 z późn.zm.), zakładowa organizacja związkowa musi posiadać przynajmniej 10 członków, aby móc korzystać ze swoich uprawnień. Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Sądu Najwyższego, jeśli liczba ta spadnie poniżej ustalonego poziomu, to związek taki traci wszystkie uprawnienia – zarówno w sferze indywidualnej, jak i zbiorowej, zaś jego funkcjonariusze przestają korzystać ze szczególnej ochrony przed rozwiązaniem umowy o pracę. Instrumentem kontroli stanu liczbowego organizacji jest istniejący po stronie związków obowiązek przekazywania pracodawcy co kwartał, w terminie do 10. dnia następnego miesiąca, informacji o łącznej liczbie członków. Przepisy nie określają jednak wyraźnie konsekwencji naruszenia tego obowiązku przez organizację związkową.

Pozostało 56% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.