Dziennik Gazeta Prawana logo

Umowa o zakazie konkurencji może być rozwiązana za porozumieniem

Arkadiusz Sobczyk
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyMedia / Materialy prasowe
28 listopada 2012

Pracownik jest związany lojalką po ustaniu zatrudnienia na czas wskazany przez strony w umowie. W jaki sposób można dokonać wcześniejszego jej rozwiązania?

Istotnym elementem omawianego kontraktu jest określenie okresu obowiązywania zakazu konkurencji, co czyni go umową terminową (art. 1012 par. 1 k.p.). Celem takich umów jest zagwarantowanie stronom pewności co do trwania zobowiązania (po stronie byłego pracownika polegającego na powstrzymaniu się od działalności konkurencyjnej, a po stronie byłego pracodawcy do wypłaty odszkodowania) zasadniczo przez cały okres w niej oznaczony. Jego skrócenie niewątpliwie narusza założoną gwarancję. Kodeks pracy nie przewiduje wprost możliwości wcześniejszego rozwiązania umowy, a wymienia jedynie przypadki, w których przestaje obowiązywać sam zakaz konkurencji przed upływem terminu, na jaki została zawarta umowa (art. 1012 par. 2 k.p.).

Pozostało 59% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.