Od statusu kadry kierowniczej zależy prawo do dodatku za nadgodziny

Aleksandra Minkowicz-Flanek
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem prawa pracy w kancelarii SalansMedia / materialy prasowe
6 listopada 2012

Firma nie musi płacić menedżerom dodatku za nadgodziny. Jakiego pracownika można nazwać „kierownikiem wyodrębnionej komórki organizacyjnej”?

Pracownicy zarządzający w imieniu pracodawcy zakładem pracy i kierownicy wyodrębnionych komórek organizacyjnych wykonują, w razie konieczności, pracę poza normalnymi godzinami bez prawa do wynagrodzenia oraz dodatku z tytułu nadgodzin. Tak wynika z art. 1514 k.p. Kierownikom wyodrębnionych komórek organizacyjnych za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w niedzielę i święto przysługuje jednak prawo do wynagrodzenia i dodatku w wysokości określonej w art. 1511 par. 1 k.p., jeśli w zamian nie otrzymali innego dnia wolnego.

Pozostało 70% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.