Dziennik Gazeta Prawana logo

Dokształcanie związkowców nie uzasadnia udzielenia im czasu wolnego

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
21 czerwca 2012

Funkcjonariusze organizacji zakładowych często chcą wykorzystać wolne na udział w szkoleniu związkowym. Czy uczestnicwo w nich jest czynnością doraźną uprawniającą do zwolnienia związkowca od pracy?

Na podstawie art. 31 ust. 3 ustawy z 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych pracownikowi przysługuje prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia na czas niezbędny do wykonania doraźnej czynności wynikającej z jego funkcji związkowej. Związki zawodowe często powołują się na tę podstawę, wnosząc o zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia na czas udziału w szkoleniach. Powstają jednak istotne wątpliwości co do zasadności takich wniosków. Zgodnie z przytoczonym przepisem uzyskanie zwolnienia uzależnione jest w szczególności od spełnienia dwóch przesłanek: czynność uzasadniająca zwolnienie nie może być wykonana w czasie wolnym od pracy oraz mieć charakter doraźny. Co do zasady, szkolenia mogą się odbywać w czasie wolnym od pracy, co wyłącza możliwość uzyskania zwolnienia na podstawie wspomnianego przepisu. Tylko w wyjątkowych przypadkach uzasadnionych organizacyjnie może zachodzić konieczność przeprowadzenia szkolenia w godzinach pracy. Taka konieczność nie przesądza jednak jeszcze o prawie do uzyskania zwolnienia, albowiem pozostaje niespełniona druga przesłanka w postaci doraźności.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.