Za dyżur pod telefonem komórkowym należy się czas wolny

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-filipiak partner, DLA Piper WiaterDGP
8 czerwca 2012

Pracownik jest zobowiązany do pozostawania poza normalnymi godzinami pracy w gotowości do wykonywania pracy. Musi mieć włączoną komórkę i przybyć do pracy w określonym czasie od wezwania go przez pracodawcę. Czy za taki dyżur przysługuje mu czas wolny?

To, czy pracownikowi za czas dyżuru przysługuje czas wolny, zależy od miejsca pełnienia dyżuru. Może on być pełniony w zakładzie pracy lub w innym miejscu wskazanym przez pracodawcę, w tym w domu pracownika. Pozostawanie pracownika w gotowości do wykonywania pracy po wezwaniu go przez pracodawcę przez telefon komórkowy jest dyżurem w innym wyznaczonym do tego miejscu w rozumieniu art. 1515 par. 1 k.p. (wyrok SN z 9 grudnia 2011 r. II PK 115/11).

Pozostało 70% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.