Czy pracownik może się domagać przejścia do innego pracodawcy

Monika Krzyszkowska-Dąbrowska, PricewaterhouseCoopers Legal
Monika Krzyszkowska-Dąbrowska, PricewaterhouseCoopers LegalDGP
19 marca 2010

Jak określić, którzy pracownicy przechodzą do nowego pracodawcy w przypadku przejścia części zakładu pracy. Czy pracownik, który nie został zakwalifikowany przez dotychczasowego pracodawcę do przejścia, może się domagać zatrudnienia w nowej firmie?

Zmiana pracodawcy na mocy art. 23 1 k.p. w przypadku przejścia całości lub części zakładu pracy na nowego pracodawcę następuje automatycznie. Nieskuteczne są w tym zakresie jakiekolwiek uzgodnienia pomiędzy pracodawcami określające np. datę przejścia lub dowolnie ustalające listę pracowników, którzy zostaną przejęci, lub też wyłączające skutek przejścia w stosunku do niektórych pracowników.

Pozostało 41% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.