Czy pracownik może nie zgodzić się na przejście do innego pracodawcy

Sylwia Kuzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Kuzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
3 listopada 2009

Pracownik otrzymał od pracodawcy ustną informację, iż w związku z przejęciem przez inny podmiot zadań dotychczas przez niego wykonywanych od przyszłego tygodnia rozpoczyna pracę na stałe w innym miejscu i na rzecz innego pracodawcy. Czy pracownik musi się podporządkować takiemu poleceniu?

W tym przypadku pracodawca przekazał część swoich zadań innemu podmiotowi, przez co nie ma już zapotrzebowania na pracę tego pracownika. Taką sytuację reguluje art. 231 k.p. Zgodnie z nim w przypadku przejścia części zakładu pracy na innego pracodawcę nowy pracodawca staje się automatycznie, z mocy samego prawa, stroną w dotychczasowych stosunkach pracy. Oznacza to, iż z momentem faktycznego przejścia tej części zakładu pracy na nowego pracodawcę pracownik będzie zatrudniony przez nowego pracodawcę bez konieczności zawierania nowej umowy o pracę i rozwiązywania starej, na dotychczasowych warunkach.

Pozostało 28% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.