Czy zwiększenie kwoty kredytu na skutek jego przewalutowania na złote i jego spłata w walucie polskiej spowoduje powstanie ujemnych różnic kursowych w rozumieniu prawa podatkowego?
Zgodnie z art. 15a ust. 3 pkt 5 ustawy o CIT do kosztów uzyskania przychodów zalicza się ujemne różnice kursowe, które powstają, jeżeli wartość kredytu w walucie obcej w dniu jego otrzymania jest niższa od wartości tego kredytu w dniu jego spłaty, przeliczonej według faktycznie zastosowanego kursu waluty. Zgodnie z dominującym stanowiskiem organów podatkowych i sądów administracyjnych ujemne różnice kursowe dla celów podatku dochodowego nie powstaną jednak, jeżeli kredyt walutowy zostanie skonwertowany na kredyt w złotych, a następnie spłacony w walucie polskiej.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)