Zdarza się, że umowy o pracę są zawierane przed wskazaną w nich datą jej rozpoczęcia. Czasem jest to termin na tyle odległy, że w międzyczasie pracownik chciałby rozwiązać umowę, zanim nadejdzie termin rozpoczęcia pracy. Czy jest to możliwe?
Stosunek pracy nawiązuje się w terminie określonym w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy, a jeżeli terminu tego nie określono – w dniu zawarcia umowy. Tak wynika z art. 26 k.p. Należy zatem odróżniać zawarcie umowy od nawiązania na jej podstawie stosunku pracy. Możliwe jest określenie w umowie późniejszego terminu nawiązania stosunku pracy niż dzień zawarcia tego kontraktu i to bez żadnych ograniczeń w czasie. Ponadto przepisy nie uzależniają powstania tego stosunku od faktycznego rozpoczęcia pracy przez zatrudnionego. Jeżeli termin, w którym pracownik ma rozpocząć wykonywanie obowiązków, jest określony w umowie, stosunek pracy powstaje w określonej dacie, niezależnie od tego, czy zatrudniony przystąpi do świadczenia pracy. Jeżeli nieprzystąpienie do niej nastąpiło z przyczyn zawinionych przez zatrudnionego, firma może rozwiązać taką umowę bez wypowiedzenia.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)